Sådan renser du dine kontaktlinser.

Linsevæske er en vigtig del af kontaktlinser og hygiejne. Linsevæske hjælper med at rengøre og sterilisere linserne for bakterier, støv og snavs.

 

Hvad skal man undgå med linser, og hvordan bruger man linsevæske.

1. Rør aldrig på kanterne på beholderen.
2. Hold altid din beholder lukket.
3. Brug ikke udløbet kontaktvæske.
4. Brug altid ny kontaktvæske, genbrug aldrig kontaktvæske.
5. Overfør aldrig væsken til mindre beholdere til rejseformål.
6. Brug altid en ny kontaktlinsebeholder som følger med væsken, og smid den gamle ud for at undgå bakterie.
7. Bruge aldrig linser i længere tid end anbefalet/holdbarhed.
8. Endagslinser skal smides ud efter brug og skal ikke opbevares til flere dages brug. På denne måde undgår man bakterier, ubehag og infektioner i øjet.

 

De forskellige typer kontaktvæsker.

1. Brintoverilte-baserede linse systemer (HPB)
Disse linsevæsker indeholder en meget lav procent af brintoverilte 3%. Dette er den mest effektive og sundeste måde at rengøre linserne på.

2. Kemisk kontaktlinser systemer
Kemisk baserede væsker er væsker, der ikke indeholder peroxid. Den rigtige måde at rengøre dine linser på, er at lægge linserne mellem to fingre og påfør nogle få dråber på linsen og gnid fingeren forsigtigt sammen. Dette sikrer, at linserne bliver renset. Producenter anbefaler at gøre dette for at sikre rene linser.

 

Sådan isættes dine kontaktlinser.

Sådan isættes kontaktlinser med 4 nemme trin
Trin 1. Vask din hånd, før du berører din linse. Prøv ikke at bruge sæbe med parfume, da dette kan irritere øjet. Tør din hånd med et håndklæde.
Trin 2. Sørg for, at din linse ikke er med indersiden udad (Se vejledningen på pakken). Sæt linsen på pegefingeren og hold den op imod lyset. Hvis kanterne på din linse krummer, vender linsen forkert. Nogle gange har linserne påtrykt tal som skal vende rigtigt, for at linsen vender korrekt. Du kan også sørge for, at tallene ikke er baglæns for at sikre, at linserne ikke er med indersiden udad.
Trin 3. Placer linsen på pegefingeren, mens du bruger din langfinger til at trække øjet låget ned og din anden hånd til at løfte dit øvre øjenlåg.
Trin 4. Tag linsen langsomt tættere på dit øje. Langsomt og stabilt placer linsen på dit øje. Luk øjet lidt for at lade linsen slå sig på øjet. Fjern langsomt fingeren, og linsen er placeret på dit øje. Gentag trin 3 og 4 for det andet øje.

 

Sådan fjerner du dine kontaktlinser i fire nemme trin.

Trin 1. Sørg for, at din hånd og fingre er rene. Start med din dominerende hånd. Brug din langfinger til at trække dit øjenlåg ned.
Trin 2. Tag langsomt din pegefinger tættere på dit øje. Tryk på den nederste del af linsen og træk den ned mod bunden af øjet, indtil det berører den hvide del i øjet.
Trin 3. Brug din tommelfinger og din pegefinger til at langsomt fjerne linsen fra øjet. Gøre det samme med det andet øje.
Trin 4. Hvis du bruger endagslinser, kan du smide dem ud. Hvis du bruger to ugers eller månedslinser, skal du huske at rengøre dem og desinficere dem som beskrevet ovenfor ved hjælp af de relevante væsker.